Gå til hovedinnhold

Løvold Havpark tar form langs havkanten: Et signalbygg for fremtidens marine næring

Artikkel hentet fra Bodø Nu skrevet av Øyvind Finnevolden.

Et ambisiøst signalbygg vokser frem langs havkanten på Rønvikleira. Løvold Havpark, som kun ett år gjenstår til planlagt ferdigstilling, utvikles etter en visjonær plan der trekonstruksjoner og innovative løsninger blir sentrale elementer.

– Nå er vi i gang med trinn to av Løvold Havpark, forteller leder for marked, relasjoner og utvikling Ellisiv Løvold.

Arbeidet, som startet i 2018, har som mål å etablere et kompesenter og sentral møteplass, med et tydelig fokus på «grønn vekst i blå næring».

– Vi ønsker å samle aktører innen havbruk og leverandører av varer og tjenester til den marine næringen. Dette inkluderer alle våre egne virksomheter, Løvold AS, Løvold System, Løvold Solution, men også andre aktører som ønsker å bli en del av dette miljøet, utdyper Løvold. Vi har med oss Mowi som er verdens største innen oppdrett, Labora som er Nord-Norges største laboratoriemiljø, og nå Åkerblå ny etablert i havparken. Siste tilskudd er oppstart av en nasjonal Havinkubator i samarbeid med KPB, men det er fortsatt ledige arealer, forteller Ellisiv Løvold.

Leder for marked, relasjoner og utvikling Ellisiv Løvold Foto: Øyvind Finnevolden

– Vi er i dialog med flere interessenter og håper at flere ønsker å være med, oppfordrer hun.

Bygget skal ha en prislapp på opp mot 350 millioner kroner.

Trekonstruksjoner og bærekraftig visjon

Bygget har raskt blitt et blikkfang i området, og den visuelle transformasjonen er imponerende.

– Det er helt utrolig å se det begynner å ta form. Etter å ha jobbet med illustrasjoner, arkitekttegninger og planer siden 2018, er det utrolig givende å nå kunne komme inn i bygget og se at det blir slik vi hadde håpet og ønsket, sier Ellisiv Løvold.

Selv om bygget fra avstand kan minne om et tradisjonelt næringsbygg, ligger innovasjonen i materialvalgene. Både den utvendige fasaden og store deler av interiøret er primært konstruert av trevirke.

– Vi har valgt å satse på massivtre og sikter mot den høyeste Breeam-sertifiseringen, Outstanding (en internasjonal klassifisering for bærekraftige bygg). Målet er at det ikke bare skal være et estetisk tiltalende bygg, men også et unikt og behagelig sted å oppholde seg i, forklarer hun.

«Treenighet» for kompetanse og vekst

Ellisiv Løvold understreker viktigheten av å knytte Havparken til eksisterende miljøer innen havrelatert næring.

– Vi har Salmon Center nede i sentrum og Nord Universitet med Noatun. Vi samarbeider allerede godt med disse, og har hatt flere felles prosjekter og møtes ofte for å diskutere utfordringer og muligheter. Målet er å etablere en slags «treenighet» der vi samler kompetansemiljøene, og med setter Havbruksbyen Bodø i Sjømatfylket Nordland på det blå kartet. Det er helt avgjørende at vi jobber sammen for finne gode løsninger for framtiden, sier hun.

Bygget er satt sammen slik at det kan lett demonteres. Ikke at Løvold har planer om det. Foto: Øyvind Finnevolden

Selvforsynt med fornybar energi

Parallelt med trekonstruksjonene, satses det tungt på energibesparende løsninger og fornybar energi.

– Vi borer 24 hull rundt bygget, hver på cirka 300 meters dyp, for å kunne levere termisk varme og kjøling gjennom hele året, forklarer konsernsjef i Løvold Solution, André Løvold. I tillegg planlegges det 6000 kvadratmeter med solcellepaneler på taket til nabobygget.

– Vi forventer å produsere omtrent 1,5 millioner kWh med strøm til nybygget årlig, noe som understreker ambisjonen om en bærekraftig drift.

 

Den blåe trefasaden var originalt tenkt som keramikk. Foto: Øyvind Finnevolden

Tilbakemeldingene fra omverdenen har vært positive, og byggeprosjektet har allerede tiltrukket seg oppmerksomhet.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk om at det ser bra ut og virker som et spennende bygg. Mange har vist interesse for å komme og se, inkludert arkitekter fra inn- og utland, forteller André Løvold.

Konsernsjef i Løvold Solution, André Løvol Foto: Øyvind Finnevolden

Utfordringer og fremdrift i Bodø

Prosjektleder i Hent AS, Bjørnar Bakken, forteller at prosjektet krever en betydelig arbeidsinnsats.

– På en vanlig dag er vi 30-40 folk som arbeider her, men på det meste er vi nærmere hundre, sier han.

Til tross for den store arbeidsstyrken har prosjektet møtt på utfordringer, spesielt knyttet til de krevende værforholdene i Bodø.

Nye Løvold Havpark. Foto: Øyvind Finnevolden

– Det har vært utfordrende. Vi har strevet veldig med vindforholdene i Bodø, spesielt på starten av året, forklarer Bakken.

Disse utfordringene førte til en mer hektisk periode enn opprinnelig planlagt.

– Det ble mer hektisk fram mot ferien enn forventet, men prosjektet er nå tilbake på sporet, forsikrer han.

Bakken beskriver prosjektet som unikt og givende.

– Det er et artig og spennende bygg å være entreprenør på. Det er ikke mange slike bygg, sier han.

I en tid med rentefall og en noe avdempende effekt på byggeaktiviteten, har dette prosjektet hatt ekstra stor betydning.

– Det er veldig viktig, understreker Bakken. Han legger til at prosjektet forventes å sette en standard for fremtidige arbeider i bransjen.

– Dette er et prosjekt som vil bli et referansepunkt for mange aktører.

Etter planen skal bygget stå ferdig første juli 2026.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.