window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127652407-3'); .header__block__media__inner { height: 0; padding-bottom: 56.25%; } @supports (aspect-ratio: 1) { .header__block__media__inner { height: auto; padding: 0; aspect-ratio: 16/9; } .map__content { aspect-ratio: 16/9; } }
Gå til hovedinnhold

Artikkel hentet fra bodonu.no, skrevet av Linn Borgland Johansen.

De skal bygge nytt signalbygg til 350 millioner kroner i Bodø – vil lønne seg på sikt.

Klarsignalet, for byggestart av sitt nye signalbygg og kompetansesenter for havbruk, til en verdi av 350 millioner kroner, kan komme hvilken dag som helst.

Planen er at det unike bygget skal stå ferdig i 2026. Visjonen, eller drodlingen om du vil, startet ekteparet Løvold allerede med i 2018. Mens de venter på at det første spadetaket skal tas, jobber de med å få på plass leietakere som passer inn i bygget.

Nybygget blir på 8.500 kvadratmeter fordelt på seks etasjer. Det skal ligge mellom de to andre byggene. Høghuset av tre blir verdens nordligste privateide energieffektive bygg, og skal reises etter en spesiell miljøstandard, Breeam Outstanding. Nybygget skal bygges som påbygg til dagens bygninger ved kaia sentralt plassert på havna i Bodø. Signalbygget skal etter planen stå ferdig i april 2026. Den 4. september godkjente kommunen endring av detaljreguleringen for området.

Havparken er den største satsningen fram til nå. Det er både et eiendomsprosjekt, og et prosjekt som handler om vi skal utvikle oss. Det vil vi gjerne gjøre i samarbeid med andre.

Ellisiv Løvold

Løvold Solution eier allerede en gammel fryseterminal som er bygd om til kontorer, laboratorier, lager og produksjonshall. I tillegg kommer et atskilt kontorbygg. Begge ligger like ved hverandre i indre del av Bodø havn.

For dem som ikke er 100 prosent oppdatert på Løvold ala 2024 er konsernet i dag delt i tre. Alt startet i 1938 på kaia, hvor kafeen og butikken, fortsatt finnes den i dag. Men, André og Ellisiv Løvold har ikke annet til felles med driften på kaia, enn at de bærer samme familienavn.

I 2009 ble nemlig selskapet delt mellom de tre brødrene, en overtok på kaia, en tok over produksjonen av fiskekasser på Burøya. Ekteparet Løvold utviklet Løvold Solution, en bedrift som jobber med å utvikle teknologien som akvakulturnæringen i dag trenger.

1938–2009

– Fra tidligere av har driften vært rettet inn mot landhandel, fiskeri og havbruk. De som skulle på lofotfiske kom og handlet det de trengte, og betalte da fisket var over. I 1983 kom John Løvold inn i driften, han rettet seg i større grad mot landbasert industri, først og fremst i Nord-Norge. Generasjonsskiftet kom i 2009, med André og etter hvert meg, som startet utviklingen av vårt moderselskap, forteller Ellisiv.

På en måte opererer de innenfor samme næring, for det handler om fiske, men i en mye større og langt mer komplisert grad enn tidligere.

Løvold Solution, altså moderselskapet, har flere datterselskaper: Løvold AS, Løvold Næringspark, Havbruksloggen, Løvold Invest og nå med siste tilskudd, kompetansesenteret Løvold Havpark.

Havparken skal bygges i massivt tre. Hovedentreprenør er HENT AS, som også stod for samme oppgave da Wood Hotel oppstod. Arkitektkontorene SAAHA og LALA Tøyen samarbeider om å utvikle prosjektet

Vår ambisjon er at vi som leverandører, selv om vi ikke produserer sjømat, kan gjøre vårt for å bidra til et grønt skifte. I en stor næring er det viktig med forsvarlig havbruk. Vi har alle et ansvar for at også fremtidige generasjoner kan høste og leve av havet.

André og Ellisiv

Halvparten av Havparken er allerede leid ut, store planer for hva som skal finnes foreligger allerede.

Nå jobber ekteparet med KPB (Kunnskapsparken) i Bodø for å etablere en havinkubator. Det vil bli en nasjonal satsning, slik at oppstartsselskaper innen havbruksnæringen kan få tilstedeværelse i Havparken. Planen er at unge start-ups kan få muligheten til å vokse sammen med allerede etablerte selskaper.

I 2026 vil de ha bedre plass til det årlige kullet med studenter fra Nord universitet som studerer bærekraft i praksis. I fem år har Løvold Havpark vært case i bachelorutdanningen.

Et nytt Newton-rom er ønsket etablert med fokus på læring om havet, miljø og yrkesvalg.

De eksisterende lokalene er på 9.500 kvadratmeter, og har i dag leietakere som Mowi, Labora, Patogen, Benchmark Genetics, CryoLab, Løvold, Havbruksloggen, Løvold Solution, Tine, Nortura og FST. Foto: Linn Borgland Johansen

En kan også finne Løvold Solution i Hammerfest, Ålesund, Austevold og Kristiansund. De har også tilstedeværelse i Canada og Chile, for å betjene kunder. Ellers er kundegruppa spredt langs hele norgeskysten, samt i Skottland og på Island. Hovedkontor, alt av drift og produksjon er lokalisert i Bodø.

«Grønn vekst i blå næring»

Visjonen om å skape «grønn vekst i blå næring» satte ekteparet allerede i 2018.

Etter hvert turte de å sette et skilt på døra, men de visste ikke helt hva det skulle bli. Heller ikke at det ville ende i et nybygg.

– På en måte har vi gjort det omvendt, vi har jobbet med konsept og innhold i flere år, før vi bestemte oss for å bygge. Vi er en del av næringen selv, og ønsker at Havparken skal være en møteplass, eller hjemmearena, spesielt for tjenester og varer til den marine næringen, forteller ekteparet.

– Den marine næringen pekes på som en de næringene med de største vekstpilarene for framtiden. Både for å få flere arbeidsplasser, og dermed også flere innbyggere, men også rent økonomisk er det området med mest potensial for vekst. Når vi nå bruker ressurser, energi, år på å planlegge, har det vært veldig viktig å etablere en slags DNA i prosjektet, forteller André.

– Tre gir noe, en følelse av behag, mener ekteparet. Foto: SAHA/ Løvold Solution

Vekst

Oppdrettsleverandøren tror han kan vokse opp til 300–400 millioner kroner i omsetning, mot 227 millioner kroner i 2023. Bygget vil være dyrt å realisere, men det vil lønne seg på sikt, mener ekteparet. Innen utgangen av september vil finansieringen være avklart. Det blir en kombinasjon mellom egenkapital og lån.

– Det er nybrottsarbeid, og vi har utfordret de som skal bygge, på løsninger. Vi mener at verdien på eldre næringsbygg vil falle fordi energikravene vil kreve utbedringer. Det vil nok bli dyrt å få pålegg i kommende år om endringer som kreves, sier Ellisiv.

Ektemannen André plukker opp tråden: – Dermed har vi gått for at høyhuset av tre skal reises etter en spesiell miljøstandard: Breeam Outstanding. På sikt vil det være rimeligere å drifte, noe som vil komme leietakerne til gode.

– Vi ønsker også en oppgradering av «leira», forteller ekteparet. Foto: Løvold Solution

Oppgradering av «leira»

– Det kalles et signalbygg fordi det blir et spesielt bygg hvor funksjonen skal vises. Innvendig skal det ikke kles med gips, all konstruksjon skal være synlig. Det er en spesiell jobb, en må tenke på akustikk og brannsikkerhet. Også har vi vært opptatt av inneklima, vi merker at det er godt å komme inn i lignende bygg vi har besøkt. Det blir ikke et prangende bygg, men tre gir noe, en følelse av behag. Forskning viser også til gode resultater på sykefravær og trivsel hos ansatte, forteller Ellisiv.

Ekteparet Løvold er opptatt av å bygge opp og rundt Bodø kommune og havbruksbyen Bodø. Også området utenfor nybygget skal få seg et løft. Det vil bli sitteplasser, grøntarealet og promenade. Til glede for alle som kommer inn med større båter, som turister, men også for dem som har privat båt i området.

– Vi ønsker også en oppgradering av «leira». Både for de som jobber her, men også de rundt, for alle dem som går forbi. Etter hvert blir det mulig å ta med seg lunsjen ut, sitte ute i sola, og se på sjøen, avslutter Ellisiv.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.