Gå til hovedinnhold

Ekteparet André og Ellisiv Løvold driver Løvold Solution i Bodø. Bedriften er en liten havbruksaktør, men likevel stor på forankringssystemer og spesifiserte datatjenester (Havbruksloggen)

Artikkel hentet fra intrafish.no, skrevet av jounalist Bent-Are Jensen. 

Han er konsernsjef i Løvold Solution som skal bygge havparken. Sammen med seg har han kona, Ellisiv Løvold, som er leder for marked, relasjoner og utvikling i familiebedriften.

Signalbygget skal etter planen stå ferdig i april 2026. Klarsignal for byggestart kommer hver dag som helst, etter at kommunen 4. september godkjente endring av detaljreguleringen for området.

Løvold Solution eier allerede en gammel fryseterminal som er bygd om til kontorer, laboratorier, lager og produksjonshall. I tillegg kommer et atskilt kontorbygg. Begge ligger like ved hverandre i indre del av Bodø havn. Samlet golvflate er på 9.500 kvadratmeter. Nesten alle de eksisterende elleve leietakere er bedrifter innen havbruk, blant andre Mowi som har innredet verdens største fôring- og driftssentral der.

Men Mowi skal inn i det nye signalbygget, som i sin helhet skal bygges av massiv tre.

Løvold Havpark i Bodø: Slik blir det nye signalbygget seende ut fra øst. Det skal bygges i massivt tre.

Miljøstandard

– Tre er mer miljøvennlig. Synlig og ubehandlet treverk overalt skaper et bedre arbeidsmiljø. Treverk puster og skaper et bedre inneklima, sier André Løvold.

Høghuset av tre blir verdens nordligste privateide energieffektive bygg, og skal reises etter en spesiell miljøstandard, Breeam Outstanding.

Nybygget blir 8.500 kvadratmeter fordelt på seks etasjer. Det ligger mellom de to andre byggene.

Blanding, spenning og dialog

Løvold ønsker å samle havbruksselskaper, og særlig leverandører til marine næringer, under samme tak.

– Havparken blir et kompetansesenter der vi legger til rette for samarbeid og innovasjon. Vi skal bidra til grønn vekst i blå næringer, det vil si finne grønne og bærekraftige løsninger i tråd med FNs klimamål, sier Ellisiv Løvold.

André Løvold er konsernsjef i Løvold Solution. Her presenterer han planene om et signalbygg og kompetansesenter for havbruk for leietakere og naboer på industriområdet ved Bodø Havn

– Enkelte leverandørbedrifter konkurrerer om de samme kundene. Hvordan skal det gå til?

– Her kan de slåss i samme rom. Man skal ikke støte vekk konkurrentene. Blanding, spenning og dialog skaper utvikling, sier André Løvold.

Nemo

Nylig presenterte Løvold planene sine for nabobedrifter i industriområdet der Havparken skal bygges. På møtet viste André Løvold en egenprodusert og uhøytidelig videosnutt, basert på Disneys tegnefilmfigur Nemo. Det er en liten fisk som kjemper for å overleve blant de store fiskene i havet.

Løvold Solutions to næringsbygg slik de ser ut i dag, der de ligger ved Indre havn i Bodø. Tine er én av dagens elleve leietakere.

– Vi i Løvold Solution føler oss litt som Nemo. Vi er en liten aktør, men likevel stor innen våre nisjer i oppdrett. Vi er lykkelig som liten, og gjør det bra, men vil likevel ikke la oss spise av de store fiskene. I Havparken vil vi skape en trygg heim der mange små kan svømme i stim, samtidig som vi spiller på lag med de store selskapene, til gjensidig nytte, sier han.

Han mener næringa trenger mer dialog mellom de forskjellige aktørene.

– Vi må ikke sitte på hver vår holme, sier han.

Ung satsing

Og så trekker han fram et annet poeng:

– Det kommer nå en helt ny generasjon inn i vår bransje. De har en annen bakgrunn og kunnskap enn oss som har vært med siden tidligere faser. Havparken er et kompetansesenter som skal gjøre det lettere for barn og unge å sette seg inn i næringa og kanskje bidra til videre utvikling, sier han.

Lokalt eierskap

Ekteparet Løvold legger vekt på lokalt eierskap.

– I Nordland har vi mange lokalt eide bedrifter innen havbruk, ikke bare blant lakseprodusentene, men også på leverandørsida. Og vi mener at en arena som Løvold Havpark kan bidra til å hegne om det lokale eierskapet, og at kapitalen beholdes her nord. Og skal vi få det til, må det bli innen marine næringer hvor Nord-Norge har en lang historie. Vi har rett og slett gode forutsetninger til å bli best. Hvis det er havet vi skal leve av i framtida, må vi ta de riktige grepene. Og det er dette samspillet vi mener at vi legger til rette for nå, sier de to.

Fantastisk

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Nordland heier på Løvold-prosjektet.

– Havparken er en fantastisk satsing, et fantastisk initiativ for byen og landsdelen, sier regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland til Intrafish.

Regiondirektør Hans Christian Kaurin Hansson i NHO Nordland (t.v.) og Johan André Løvold, styreleder i familiebedriftene Løvold AS og Havbrulsloggen. Han er også produksjonssjef i Selsøyvik Havbruk. Foto: Bent-Are Jensen

Han mener at havbruk er et felt der Nordland kan hevde seg mer enn fylket gjør i dag, både nasjonalt og globalt. Havbruk er ei vekstnæring. Nordland har aleine én firedel av Norges kystlinje og en betydelig del av landets lakseproduksjon.

– Og det er fantastisk at det er en privat aktør som reiser et signalbygg som vil samle særlig leverandører under samme tak. Men alt er ikke bare jubel her. Vi ser at mange bedrifter blir solgt til utlandet. Og det er ikke den veien vi helst vil gå. Samarbeid i Havparken kan styrke de lokalt eide bedriftene, sier Hansson og legger til:

– Det er ikke sikkert at en utenlandsk aktør ville satset like sterkt på Bodø som det Løvold nå gjør ved å samle mange gode krefter under samme tak.

Han oppfordrer myndighetene til å støtte opp om lokalt eierskap, gjennom å innføre det han kaller «en mer næringsvennlig skattepolitikk».

NHO og den borgerlige opposisjonen på Stortinget er meget skeptisk til skatteskjerpelser som er innført av sittende rød-grønne regjering, noe Intrafish har skrevet mye om.

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.