Artikkel hentet fra Rana Blad skrevet av Arne Forbord
Den tradisjonsrike norske leverandøren til fiskeri- og havbruksnæringen, Løvold, og Nord-Norges mest innovative mekaniske bedrift Momek har i fellesskap etablert selskapet Momek Løvold. I fellesskap skaper de norsk industrihistorie. Inne i verkstedshallen til Momek skal en sveiserobot lage anker i et stort tempo. Dette er produksjon Løvold tidligere har satt ut til produsenter i Kina. Nå hentes produksjonen hjem. Effekten er mer miljøvennlig produksjon med lavere transportkostnader.
– Vi gjør dette for å ta en aktiv rolle innen levering av bærekraftige produkter til havbruksnæringen, sier konsernsjef André Løvold i Løvold solution og styreleder i Momek Løvold.
– Vi skal lage 1.000 anker i året. Det betyr tre anker i døgnet, sier daglig leder Bjørn Audun Risøy i Momek Invest og Momek Løvold.
Fant raskt tonen
Det var under en samling i regi av Rana Utvikling (RU) og Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS) at ledelsen i Løvold kom i kontakt med toppledelsen i Momek. I den uformelle praten om hva de drev med og utfordringer ble det fra Løvold side nevnt at de kunne tenkt seg å tilby mer kortreiste anker til sine kunder i Norge.
– På veien hjemover snakket vi med driftsleder Alexander Johansen i Momek services. Han tok bunntenning. Innen vi var kommet oppå Saltfjellet hadde han samlet folk, som hadde startet å regne på produksjonskostnadene, sier daglig leder Bjørn Audun Risøy i Momek Invest.
Veien videre ble å danne selskapet Momek Løvold og 14 måneder lanserte de oppstarten av serieproduksjon av anker i Norge.
– Ikke alle liker at vi gjør det på denne måten. Reisen vår har ikke vært lett, men det stopper oss ikke. Vårt fokus er bærekraftige produkter, som tar miljøet på alvor, sier Ellisiv Løvold, som er leder for marked, relasjon og utvikling i Løvold Solution.
Roses av statsråd
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, som både kjenner havbruksnæringa og industrimiljøene i Rana godt hadde fått det ærefulle oppdraget med å klippe over en kjetting, som markerte oppstarten til den nye produksjonslinja.
– Grønne anker med et lavere karbonavtrykk til havbruksnæringen langs kysten laget i jernbyen Mo i Rana er et prakteksempel på hvordan ting skal gjøres, sier han.
Skjæran synes det er kjekt å se at det er mulig å hente hjem produksjon fra fjerne Østen og skape arbeidsplasser.
– Dette er en milepæl og det er verdt en feiring. Momek Løvold viser her vei for andre. Her har en trofast leverandør av utstyr på kysten sett inn mot industrien i Rana og etablert et samarbeid med den største verkstedsbedriften i landsdelen, sier statsråden.
Bjørnar Skjæran poengterer at han allerede som ordfører i Lurøy jobbet for å koble industrien i Rana opp mot havbruksmiljøene på kysten. Derfor setter han pris på å få delta på åpningen. Han mener dette samarbeidet gir store muligheter.
Kaller det et eventyr
Momek Løvold har investert rundt 10 millioner kroner i en veldig avansert sveiserobot, som har tre ulike arbeidsstasjoner. Ved en av dem skal de sveise anker.
12 mann vil jobbe i turnus for å betjene maskinen.
– Roboten skal gå døgnet rundt. Tanken er å lage tre ankre i døgnet. Den eksakte sveisetid for anker er rundt 80 minutter, sier driftsleder Alexander Johansen.
Blant de ansatte er stemningen god.
– Det vi får være med på er eventyr. Vi er klare til å få opp farten i vår produksjonen, sier Arnt Tony Rasmussen, som jobber med å drifte roboten.
Han og kollegaene ser på hverandre som et godt team og de setter pris på å ha fått lov til å være med på utviklingen fra starten av.
Kan bli mer
Mye tyder på at produksjonen av anker, som har en vekt på 1.350 kilo til 3.000 kilo, bare er starten på ting Momek Løvold skal lage til oppdrettsnæringen.
– Det finnes flere komponenter knyttet til metall ved en oppdrettsmerde. Det kan bli aktuelt å lage mer, sier André Løvold.